Gramatică

gramatica-md

Gramatica e distractivă uneori. Deseori. Dacă știi cum să te joci cu ea, în mod corect, evident. Și dacă îmbini utilul cu plăcutul sau utilul ce expresii virale sunt pe val. Unele sunt celebre. De exemplu, „Cristi, bă, Cristiii!” o știu și puștii. Mai ales ei.

Clasa a II a, teme, multe teme. Buburuza mică trebuie să facă compuneri sau să-și folosească imaginația la maxim. Trebuie să folosească „sa” și „s-a” în mod corect în cel puțin două enunțuri. Îi vin în ajutor cu niște exemple:

 Mama S-A dus în piață să cumpere fructe și legume proaspete.

Mama SA poartă cercei roșii asortați cu rochia înflorată.

Mama S-A dus la doctor fiindcă o durea piciorul stâng.

Sau ambele picioare, de la drumul până-n piață sau de la tocurile cui asortați și ei cu cerceii roșii. Asta filosofam eu în gând.

Nu-i place niciunul fiindcă mă privește fix, probabil sătulă de atâtea exemple. Prea elaborate. Prea multe mame. O mamă tot îi rămâne-n cap fiindcă mi-o trântește imediat:

Mă-sa are cratimă. E bună asta? 

Mai contează „mă-ta” sau „mă-sa”? Copilul mi-a spus și unde pune cratima. Și a spus corect.

Și „zicalele” astea sunt bune la ceva.

foto: www.clker.com

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

22 thoughts on “Gramatică

  1. Și avansând la trei cratime, mi-ai amintit că era un exercițiu uzual de acest gen: „De la Nistru pân’ la Tisa, Tot românul plânsu-mi-s-a”, pe care mulți îl încercau să-și dovedească intelectul.

Lasă un răspuns