Gagici

image

Cu toții suntem supuși greșelii, inclusiv eu. Câteodată voluntar, de multe ori involuntar. De data asta, iar am comis-o, în exprimare. Fiindcă n-am de lucru, când nu-mi place ceva în comportamentul fetelor, le alint sarcastic „gagici”. Pe cea mare o enervez la culme, pe cea mică o amuz. Fiecare cu reacția ei. 

Dați-vă jos din mașină, gagici!

Sunteți gata, gagici?

Muzica asta e pentru voi, gagici.

Gagici, ați reușit să vă-mbrăcați?

Lista de exemple ar putea continua cu ușurință, dar eu foloseam acest apelativ doar pentru a le atrage în mod deosebit atenția sau pentru a le spune ironic că se poartă ca niște „gagici” uneori. Cea mică a reținut destul de bine apelativul. Chiar exagerat de bine. Iaca dovada.

Îmi spune cam cu jumate de gură că doamna ei învățătoare a insistat ca eu să mă uit în caietul ei de limba română. La temă. 

Răsfoiesc caietul, ajung la tema cu pricina, citesc. Înlemnesc. Mai citesc o dată. Și înc-o dată. Trec de la lemn la mămăligă. Asta la corp. La cap am trecut de la faza cu  „un ochi la făină și altu’ la slănină” sau „ce-o fi fost în mintea ei” la „naiba să mă ia”.

„Tata s-a dus la magazin apoi la gagici.”

Pârdalnicele „gagici” erau încercuite cu pix roșu și asezonate cu trei semne de întrebare, toate pentru mine cred. Semnul de exclamare lipsea, la fel și eventualul apel telefonic de la doamna învățătoare.

Morala număru’ unu.

Ortogramele „s-a” și „sa” sigur nu le voi uita, am cel mai bun exemplu. Dat de buburuză.

Morala număru’ doi.

Știți de ce copiiilor li se spun copii? Pentru că sunt copia fidelă a părintelui. Când spui copilul meu, mai bine spui mini-me. Tot aia e.

Morala număru’ trei.

Am deja două. Îmi ajung. Morale, nu… GAGICI.

foto: perfecte.ro

 

 

 

 

 

Fabiola Ion

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.
Fabiola Ion

Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

50 thoughts on “Gagici

 1. Este trist când copiii ajung copii fidele ale părinților. Ei trebuie să fie …EI înșiși. Este adevărat că la început ei vor imita papagalicește modelele comportamentale ale părinților, de aceea este nevoie de mare atenție la detalii. Este greu, deoarece părinții sunt cum sunt și nu se pot cenzura clipă de clipă, iar copiii sunt un burete avid de informații. Așa că…să vă fie de bine…gagicilor, iar cui nu-i convine să pună semne de întrebare câte o vrea.

 2. Poate „tata” s-a destăinuit, imprudent. Sau poate aia mică a auzit vreo convorbire. 😉 Glumesc, desigur… Gagiu/gagică vin din limba romanes (ţigănească), înseamna „non-ţigan” (de obicei, de etnia majoritară a statului în care sunt respectivii ţigani): „gadjo”.

  Un tânăr Adrian Copilul Minune (la acordeon). Filmul „Gadjo dilo” – Gagiul nebun.

  Tutti frutti te kelas, te kelas te giljavas.
  te kelas te giljavas, e romencar te pagjas.
  so danav so te kerav, pala late me merav. (x4)

  Sa o roma daje te kelav, sa o roma daje on pijelav
  so danav so te kerav, pala late me merav. (x4)

  Kako uvil to pamato, a man marga korkoro.
  A garavla kaj geli, tilatari za vogi.
  So danav so te kerav, pala late me merav. (x4)

 3. Pai ele sunt gacici in devenire. Si apoi eu consider asta un fel de pritenie intre voi. Dar cand ele vor deveni gacici adevarate sa nu te superi cand tu iti vei numara parul alb din cap :))))

  • :))))) tare asta „de la oropsit la oropsit”. Ca o glumă, fii-mea mare mă „omoară” de vreo doi ani că mai vrea un frățior sau o surioară, de care să aibă ea grijă. Îi plac mult bebelușii. Ta-su a zis că dac-o fi tot fată, el se-mpușcă. Eu le-am zis să-și ia gândul. 😬😬

   • Mare atenție cu un frățior! Mai știu eu pe cineva care după două fete a mai încercat de două ori și acum sunt patru fete! 🙂 Să îmi spui cum se îmbracă la întâlnirea din mai, ca să ne asortăm amândoi!

 4. Pai si ce mai astepti fata draga? Ia pune-te pe treaba si baga un fratior/o surioara. 🙂 ( pe sistemul sa moara si capra vecinului 😛 )
  In legatura cu propozitia, fata s-o fi referit ca tata s-a dus la magazin, a cumparat stuff si a venit acasa la ”gagici” ,adica la ele; sa le dea ce a cumparat. 🙂

 5. Ha, ha! Păi ce, n-a zis bine? Știe fata ce zice, cu așa mândrețe de „gagici” acasă! 😀
  Bine ai zis despre copii că sunt…. copiile noastre fidele!
  Toate cele bune!

Lasă un răspuns