În fiecare an, amândoi

FatherDaughterThinkstock

Ziua aceasta de mai mă copleşește, nu fiindcă s-a întâmplat ceva extraordinar în viaţa mea ci prin simplu fapt că în fiecare an, în această zi, celebrez onomastica a două persoane extrem de importante pentru mine. Sentimentele au dat năvală, amintirile la fel.

Fără prima n-aş fi existat iar fără cea de-a doua nu cred că aş putea să mai exist. Uneori zic că cea de-a doua e de fapt cadoul meu pentru prima.

Tatăl meu este prima persoană iar cea de-a doua, buburuza mare. Cum ei i-am scris ieri, cu toată bucuria dar şi cu toate temerile mele, azi m-am gândit la el. La ce înseamnă să fii tată de fată, la viaţa şi destinul nostru, la ce a fost şi ce n-a fost. Zis sau trăit.

Când l-am privit în ochi şi i-am zâmbit, el mi-a răspuns la fel. Ştie despre mine, aşa cum ştiu şi eu despre el. Când vrea să-mi spună ceva important îşi fereşte privirea. Mi-au trebuit mulţi ani să înţeleg de ce. Din aceeaşi temere pe care o am şi eu, atunci când le spun ceva fetelor mele. Că nu fac bine sau că în timp ce le vorbesc, ele nu vor înţelege ce vreau să le transmit cu adevărat.

Între timp am învăţat că o privire directă, în ochi, însoţită de cuvintele potrivite ajunge exact unde trebuie iar mesajul este pe deplin înţeles. Nu, nu mă pot mândri că am învăţat asta de mult timp, dar ştiu ce efect are. Uneori ea spune tot, fără a mai deschide gura. Uite, vezi, eu am reuşit!

Ştiu că am greşit amândoi. Ştiu că uneori ai fi vrut altfel să fi fost. Şi eu la fel. Ştiu că îmi doresc să petrecem mai mult timp împreună. Ştiu că timpul irosit nu ni-l va da nimeni înapoi şi mai ştiu că acum ne este bine.

Nu, n-am uitat că n-ai fost atunci, acolo, când aveam cel mai mult nevoie de tine, dar te-am iertat. Aşa cum şi tu m-ai iertat de fiecare dată când nu am făcut ce trebuia. Și la fel, n-am uitat cum mi-ai construit cu multă răbdare un sofisticat ”trăgaci” pentru cornete de hârtie, fiindcă asta îmi doream cel mai mult. Știu, eram băiețoaică, nu mă atrăgeau păpușile și aveam mai mereu genunchii juliți. 

În timp ce mama încerca să mă convingă să nu mai aduc zi de zi câini vagabonzi acasă, tu-mi zâmbeai înțelegător fiindcă iubeai câinii. Atât de mult încât ai plâns ca un copil acum mulți ani când a murit Brenda. Știu cât de mult ai iubit-o, poate și pentru că eu ți-am dăruit-o.

Cu toate astea eşti bucuria din viaţa mea, iar eu dintr-a ta. Suntem tată şi fiică şi ăsta e cadoul cel mai de preţ pe care ni-l putem face unul celuilalt.

Aşa că data viitoare când ne vedem, vei şti că urările mele au alte nuanțe numai atunci când mă uit în ochii tăi. Fiindcă privirea mea îţi va spune întotdeauna ceea ce nu reuşesc prin viu grai. 

La mulţi ani, tata!

foto: k99.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

20 thoughts on “În fiecare an, amândoi

  1. La multi ani tatălui tau!
    Cred ca, atunci cand ajungem sa realizam ca părinții noștri si-au dat silință sa facă ce au considerat ei cel mai bine pentru noi, ca s-au străduit sa ne ofere ce maximul lor, putem merge cu încredere înainte si privi spre ei cu dragoste si apreciere. Te pup, Fabiola! Ai ce celebra in ziua in care s-au născut ființele tale dragi!

  2. Daca nu te-as fi cunosut personal, ma duceam cu mintea ca esti o zgubilitica. Dar acum stiu ca esti si zgubiltica si sentimentala :)))) Sa-i dea domnul multa putere si rabdare pentru energia voastra:)) La multi ani, sa-ti traiasca cu bine.

Lasă un răspuns