Capul plecat sabia nu-l taie!

woman-1006102_960_720Una din multele zicale românești, cu așa-zis tâlc, ce transcende generații este chiar cea din titlu. Zicala asta mie îmi zbârlește părul pe ceafă ori de câte ori o aud. Și am tot auzit-o de-a lungul vieții… Capul (meu) plecat, încă de la o vârstă fragedă, a rămas bine fixat pe umeri și perfect lipit de gât însă sufletul a fost teaca sabiei bine ascuțite de fiecare dată. Și-a naibii sabie dac-a vrut ea să stea locului, s-a răsucit după bunul plac în singurul loc unde, dacă tot a intrat, trebuia sa stea liniștită.

Prima oară când aveam să o aud și s-o percep atât de bine a fost pe la 15 ani. De la tatăl meu. Cine altcineva decât modelul meu în viață, care avea și încă are un simț al diplomației și al rezolvării de conflicte atât de dezvoltat, cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Nu știu dacă latura asta i-am moștenit-o suficient de bine. Știu că atunci când a pronunțat-o, ca pe o concluzie, cuvintele lui mi-au rămas bine săpate în suflet. La acel moment el aplanase un conflict între mine și unchiul meu, unchi în casa căruia mi-am petrecut anii tumultoși ai adolescenței.

Îmi ascultase povestea, era de acord cu mine căci aveam dreptate şi cu toate acestea trebuia să-mi plec capul. Lucru pe care l-am şi făcut de altfel. Pentru o atmosferă liniştită, pentru o falsă stare de bine, când eu de fapt eram plină de frustare. Ripostă? Nici gând, nu aveam curajul ăsta. Şi nici suport.

Tot în aceeaşi perioadă, la şcoală, o profesoară îmi jignea conştiincios un coleg numindu-l „indian împuţit” pentru simplu motiv că el a ales să-şi lase părul lung, lucru aproape de neconceput pe atunci. Eram proaspăt ieşiţi din comunism, ne exprimam şi noi personalitatea fiecare cum putea, el alegând această variantă. A fost umilit de multe ori, dar de înfruntat sau ripostat, niciodată. Era ameninţat cu vizita pe la director, cu o corijenţă neîntemeiată fiindcă era şi este un tip inteligent, cu exmatricularea. Cum ar fi avut curajul să ţină capul drept?

Maturitatea şi lecţiile de viaţă au venit mai târziu la pachet cu aceeaşi sabie. Nu îndrăzni să-ţi susţii punctul de vedere, fie el greşit, nu îndrăzni să arăţi cu degetul o nedreptate fiindcă oricum nu vei schimba nimic, nu care cumva să visezi la ceva, orice, de la o alună glazurată la un zbor cu parapanta fiindcă, nu-i aşa, trebuie să ai capul plecat pentru a nu deranja, supăra, eventual instiga la noi dispute ce pot degenera, ş.a.m.d. Sigur se va găsi unul sau una cu sânge fierbinte să facă asta, dar ce contează, tu stai (aparent) calm, echilibrat când de fapt aduni nepuţintă peste nepuţintă, supărare peste supărare, amar peste venin şi tot aşa.

Nu îndrăzni… cică. Ba daaa, ÎNDRĂZNEŞTE!!! Cu toată inima. Cu argumente. Cu fruntea sus.

Mentalitatea asta trebuie să dispară. Pentru totdeauna. Ştiu că e adânc înrădăcinată şi va necesita mult timp şi energie consumată dar e singura cale de a fi un om împlinit în toate sensurile. De a avea coloană vertebrală. De a fi asumat. De a nu se ajunge la situaţii de genul celei cu care se confruntă acum toată ţara.

Capul plecat sabia nu-l taie. Da, da’ nici bine nu-i e!

foto: pixabay.com

Fabiola Ion

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.
Fabiola Ion

Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Fabiola Ion

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

18 thoughts on “Capul plecat sabia nu-l taie!

 1. em

  Avem proverbe care îndeamnă și proverbe care scuză. Cred că acesta intră în categoria a două. Dar și oamenii, pot fi de două feluri: unii fericiți că au scăpat înclinând capul, alții urmăriți întreaga viață că și-au călcat pe demnitate.

  • Fabiola Ion Fabiola Ion

   Evenimentele din ultima perioadă mi-au amintit de el şi poate că nu se ajungea aici dacă nu ne plecam capul la timp. Cât despre mine, uneori am nevoie să mă tragă cineva de mânecuţă, să ţin capul drept. 😀

 2. proverbul e citat trunchiat, complet e asa: capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede.
  contrar opiniei comune azi, romanii nu au lasat chiar asa un tezaur de indemnurivla lasitate 😉

  • Fabiola Ion Fabiola Ion

   Oare? Însăși varianta întreagă de proverb spune multe. Eu l-am filtrat prin propria experiență de viață și de foarte multe ori lăsându-l plecat nu mi-a fost bine.

 3. Ionut

  „Capul ce se pleacă paloşul nu-l taie,
  Dar cu umilinţă lanţu-l înconvoaie!
  Ce e oare traiul dacă e robit?
  Sărbătoare-n care nimeni n-a zâmbit!
  Viaţa şi robia nu pot sta-mpreună,
  Nu e totdodată pace şi furtună.”

  Versul lui Bolintineanu n-ar trebui citat în mod izolat, căci numai întreg contextul exprimă limpede ideea poetului. Prin urmare, premisa de la care porneste articolul asta de blog e complet gresita. Si idioata.
  PS: Nu stiu de unde aveti voi impresia ca e un proverb, cred ca nu ati fost la scoala cand s-a predat Daniil Sihastrul

  • Fabiola Ion Fabiola Ion

   Ai dreptate, am crescut în pădure, m-am hrănit cu fragi și mure, drept pentru care n-am avut timp de școală. „Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu vede” este proverbul de la care eu am plecat.
   PS: nu agreez comentarii copiate de pe net ca al tău, de exemplu FamousWhy.ro.

 4. Ionut

  Am cautat ca sa dau copy/paste la versuri, doar nu crezi ca tin minte tot ce am citit vreodata? Primele doua fraze au spus cam ceea ce voiam si eu sa spun asa ca n-am avut nici motiv nici chef sa le tai.
  PS: proverbul ala crezi ca a aparut din senin sau e doar parafraza primelor doua versuri? Sau Bolintineanu l-a copiat de la dacii veseli, mostenitorii intelepciunii astrale a omenirii. Care a fost primul, oul sau gaina? /sarcasm

  • Fabiola Ion Fabiola Ion

   :)))) adevărul e că-mi place maxim să despic firu’n țâșpe doar așa, de a avea despre ce să scriu. Evident că găina. Da’ viața fără ouă e pustiu. 😁

 5. Ionut

  De fapt oul a fost primul, n-am intrebat daca oul de gaina sau gaina, ci doar oul sau gaina. Dinozaurii se inmulteau prin oua saracutii de ei.
  Daca vrei sa nu mai duci lipsa de oua(si de distractie), pot sa ti le imprumut pe ale mele daca simti nevoia. Spune da si iti dau un telefon in weekend.

Lasă un răspuns