Avantajele adolescenţei

girl-535877_960_720Am aşa o bucurie diabolică când mă gândesc că am ajuns să-mi văd (măcar) una din fete la vârsta adolescenţei ceva de speriat. Fiindcă am stat io aşa mult pe gânduri, vreo trei secunde cred şi ghici ce, am tras concluzia indubitabilă că am o grămadă de avantaje de pe urma ei.

Adică na, doar n-am împins la cărucior, trezit în creierii nopţii, sugăcit degeaba aşea, ca să bifez şi eu una nefăcută. Nuu, cu avantaje clare şi concrete, căci după atâta muncă şi efort depus trebuie să simt şi eu gustul dulce al succesului garantat.

 #primulavantaj

Cel mai la îndemână parfum, rimel, fond de ten sau fard este al ei.

Păi cine steluţa mării negre mai stă să vadă dimineaţa ale cui, care, cum sunt? E cutia plină, e acolo la o mână întindere, jur că le pun în acelaşi loc, aceeaşi poziţie fiindcă altfel se dezlănţuie tornada-n casă. Acum după ce citeşte asta, o să plec o săptămână-n delegaţie fără niciun fir de praf colorat pentru ochi sau monstră de parfum în poşetă. Cum care delegaţie? Îmi face ea una imediat.

#aldoileaavantaj

Tricourile mele se calcă singure. Se şi împachetează. Chiar ajung şi la locul lor, nu în sertarul cu ciorapi sau chiloţi.

Cum să vă explic… Eu sunt de vină că erau amestecate cu ale ei, pe masa de călcat? Şi că i-am zis de atâtea ori că o treabă bine făcută e aia pe care o duci până la capăt? Pisălogeală dă rezultate… după câţiva ani, da’ dă. Cre’că rătăcesc şi nişte fuste sau bluze cu volane, undeva în proximitatea fierului de călcat.

#altreileaavantaj

Purtăm acelaşi număr la încălţăminte. Şi la bluze. Şi (uneori) la blugi şi geci. Sunt în extazzz!!!! 

Da, ştiu, mi-a zis să nu-ndrăznesc aşa ceva de faţă cu colegele ei că m-am lins pe bot pentru tot restu’ umilei mele vieţi. Cum să aibă ea mamă aşa de urgisită de soartă? Iete că uneori cam are. Când îmi zice să fiu de urgenţă în cinci minute în celălalt capăt al oraşului fiindcă princiara ei făptură nu poate aştepta prea mult.

Cine papuc de Cenuşăreasă mai stă să aleagă încălţările negre cu ŞIRET de la uşă? Acolo sunt aliniate cinci perechi toate negre, unele cu elastic, altele cu şiret iar unele cu toc. Ca să nu ajung să mângâi delicat fiecare treaptă a scării cu poponeţu’ sau să-mi ia o veşnicie până le fac fundă în cinci moduri, atât de scurte sunt, evident că nu pe alea cu şiret le aleg. Sau pe cele cu toc, scenariul e acelaşi.

#mamplicitisitsamainumaravantaje

Salatele făcute de ea sunt dumnezeieşti. Mănâncă şi gura mea ceva sănătos seara iar ea e fericită că maică-sa savurează ceva făcut de mânuţele ei.

Apăi până când o viaţă chinuită-n bucătărie şi-un trai nefericit să mai am? Am predat ştafeta, mă declar satisfăcută. Bine, o fac nevăzută pe vecie când oi mânca un foie gras sau matsutake în sos Alfredo făcute de ea. Staţi calmi, eu habar n-am de-astea dar cine-a zis că ea nu poate găti?

N-am încheiat lista avantajelor dar mi-este clar că devine din ce în ce mai lungă. Şi-mi place al naibii de mult. Până la urmă adolescența asta e bună și ea la ceva. Nu-i așa?

foto: pixabay.com

 

 

 

 

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Îmi place să mă joc cu cuvintele, să le potrivesc zâmbetului şi să transmit mai departe starea de bine. Sunt soţie şi mamă de două buburuze, ele mă inspiră dar mă şi transpiră, iar ziua în care să spun că mă plictisesc încă nu s-a inventat.

28 thoughts on “Avantajele adolescenţei

 1. dede cati

  Ohh, wait, va veni si vremea cand vei auzi, mama,ma lasi cu astea, sau, haaaaai, bine fac cum zici tu dar in a 2-a mutare faci tu cum vor ele. Just wait, don’t jump:)) Si pentru ca le-am cunoscut, te-am cunoscut DECLAR ca faci treaba buna. Sfat de la mine, care, pana in prezent am copiii cu toate tiglle pe casa: keep going cu aceiasi educatie.

 2. No amu, fata moșului, eu vin sa iti nărui acest entuziasm 😆. Glumesc, dar sa-ti explic: la mine sunt doi deja. Trecuți. Prin apele adolescentei. Iar eu, prin foc si para. Al mare nu se da in vant sa preia din greutățile de pe umerii mei. Mereu cauta un avantaj daca e sa ajute: si mie ce-mi iese?! Cu stimuli avantajoși participa. Condiția fizica ii permite sa faca treburile cu greutate din casa. E super ani sa vezi cand băiețelul de altadata pe care il protejai, acum ridica munți in jurul tau. Numarul 2 era cam ca in descrierea ta. Asta pe la 11-12 ani. O data pe saptamana ma dădea afara din bucatarie si ne trata cu o cina completa. De la entreuri la desert. Si sofisicate. Plus ordine si disciplina in casa. Dar maica-sa crizată tot o dădea afara din bucatarie ca e locul ei preferat asa ca acum la 14 ani daca ma apuca reproșurile imi amintește cum ma opuneam sa predau realmente ștafeta.
  Dintre toate avantajele cele mai faine sunt schimburile de idei efervescente, maturitatea cu care tratează situațiile si constatarea ca opinia lor despre lumea asta im care taraim corespunde cu a noastra.

  • Fabiola Ion

   Mă înmuiasem când am citit începutul dar sfârșitul mi-a dat de înțeles că totuși ștafeta a fost dată mai departe exact așa cum trebuie. 😊

   • 🙂 Nu zic nimic pana nu ii vad adulți la casa lor. Ca sa nu cobesc nu de alta.
    Am scris din masina, la semafoare, asa ca pe ici pe colo s-au strecurat greșeli. In primul comentariu. Iertare…

    • Fabiola Ion

     Ooo, da’ chiar lungi semafoarele astea. Stai linistita, ai scris corect. Dă-le-ncolo de virgulițe sau căciulițe. :)) Cât despre casa lor… deja au temelia, restu’ e doar paletă de culori, după cum vor să-și zugrăvească casa. Pardon, viața. 😊 Drive safe!

 3. Roxana Lintis

  Si cand te gândesti ca o sa mai treci o data prin aceasta perioada cand va creste si buburuza 2.
  Asa ca vei fi femeia care a trecut de 3 ori prin adolescența!!!😂😂😂

 4. Uite și o mamă bucuroasă de copilul adolescent. Când cei mai mulți se plâng că nu se mai înțeleg cu progeniturile pline de toane, uite că se poate și frumos. Vorba aceea. ce ai semănat, aia culegi. Și se vede că ai „grădinărit” frumos, florile tale dragi. Parcă ieri povesteai despre grădiniță, pamperși, jucării… Ce repede mai trec anii…
  Eu citesc aici cu mare atenție, ca să mă pregătesc sufletește pentru ceea ce mă așteaptă și pe mine. Nu de alta, dar generațiile de acum sunt atât de „altfel” față de ceea ce am prins noi…
  Numai bine și multe bucurii în continuare! 🙂

Lasă un răspuns